Haşhaş


Gramaj : (250gr - 500gr - 1000gr)

0  ₺

Adet
  • Faydaları ve tarifleri bitmeyen - Haşhaş

           Papaver somniferum da denilen haşhaş tohumu, Asya kökeninden gelir ve eski uygarlıklarda canlılarda tıbbi tedavilerde kullanılan doğal bir ağrı kesicidir. Ülkemizde, Afyon ve Kütahya'da yetiştirilen ve tatlı ve salatalarda kullanılan hatta bazı yörelerde yemeklere baharat olarak da katılan haşhaş oldukça faydalıdır.

          Bol miktarda demir, bakır, kalsiyum, potasyum, manganez, çinko ve magnezyum içeren haşhaş tohumu oldukça faydalıdır. Haşhaş tohumlarının insan sağlığına en önemli yararları arasında cilt ve saç sağlığını iyileştirme, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme, kalp sağlığını koruma, kadın doğurganlığını artırma, kan akışını artırarak hızlandırma, sindirimi düzenleme, kemikleri güçlendirme gibi özellikleri yer alır. Haydi şimdi, haşhaş tohumunun insan sağlığı açısından faydaları ile ilgili bilinmesi gerekenlere gelin biraz daha yakından bakalım… Haşhaşın faydaları nelerdir? Haşhaş neye iyi geliyor? Haşhaşlı revani nasıl yapılır? Haşhaşlı çörek nasıl yapılır? İşte cevapları… 

    Çok Merak Edilen Haşhaşın Faydaları nelerdir ?

    -Haşhaşın içerisindeki bakır ve vitaminler kan hücrelerinin üretiminde oldukça etkilidir.

    - Haşhaş yemeklerde kullanılmasının yanı sıra doğal bir ağrı kesici olarak da kullanılır.

    -Haşhaş, kalp ve damar sağlığına faydalı olduğu gibi kan akışını hızlandırarak beyin fonksiyonları konusunda da oldukça faydalıdır.

    -Haşhaşın tohumunda oleik asit yer aldığından kötü kolestrolü düşürücü özelliğe de sahiptir.

    -Haşhaşın içeriğinde yer alan vitaminlerden manganez çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir.

    Potasyum Kaynağı Haşhaş Neye İyi Geliyor ?

    -Haşhaşın içerisinde yer alan potasyum da tansiyonu dengelemektedir.

    -Haşhaşın lifli yapısı sayesinde kabızlık problemlerinden kurtulmak mümkündür. - Haşhaş tohumlarının en önemli faydası, kalp ve damar hastalığını önlemesidir. Haşhaş tohumları, kalp sağlığı için gereken linoleik asit ve omega- 6 yağ asidini içerir. 

    - Sağlığa olan faydalarının haricinde cilt için de oldukça faydalıdır. Cildin pürüzsüz görünmesini sağlar.

    Kıvamında Haşhaşlı Revani Tatlısı yapmaya başlıyoruz 

    Haşhaşlı revani tatlısı şerbetli tatlılar arasında en lezzetli, bir o kadar da hafif ve güzel bir tatlıdır. Haşhaşlı revani tatlısını sizler de yapıp afiyetle yemek isterseniz doğru yerdesiniz. İşte haşhaşlı revani tatlısının malzemeleri ve yapılış aşamaları...

    Haşhaşlı revani tatlısının yapımı için malzemler:

    • 3 adet yumurta
    • 1 su bardağı un
    • 1 su bardağı sıvı yağ
    • 1 su bardağı toz şeker
    • 1 su bardağı irmik
    • 1 su bardağı süt
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 paket vanilya
    • Yarım su bardağı haşhaş

    Şerbeti için:

    • 1 su bardağı şeker
    • 1,5 su bardağı su
    • 3 damla limon suyu

    Üzeri için:

    • 2 paket krem şanti
    • 1,5 su bardağı süt

    Haşhaşlı revani tatlısı tarifi okumaya devam edelim

    Haşhaşlı revani tatlısını şu sıralamaya göre yapalım:

    Şekeri ve yumurtaları güzelce çırpın.

    İçerisine sıvı yağı ve sütü ekleyip yavaş yavaş karıştırın.

    Un, irmik ve haşhaşı da ilave edip ve karıştırmaya devam edin.

    Son olarak vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.

    Fırın kabını tercihe göre yağlayın veya yağlı kağıt kullanarak haşhaşlı revanimizin hamurunu kalıba aktarın.

    Fırının ısısını 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra tatlıyı fırına verin.

    Kek gibi pişirip içini kontrol ettiğiniz tatlıyı fırından alıp soğumaya bırakın.

    Bu sırada tatlının şerbetini hazırlayın.

    Şeker ve suyu tencerede karıştırıp eritin.

    Şerbet kaynadığında ocaktan alıp soğuyan kekin üzerine gezdirin.

    Haşhaşlı revani tatlınız şerbeti çekerken siz de toz krem şantiyi 1 su bardağı sütle karıştırıp krema haline getirin.

    Hazırladığınız haşhaşlı revani tatlısının üzerine krem şantiyi yayıp tatlıyı buzdolabında bir süre dinlenmeye bırakın.

    Ardından üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz. İşte nefis haşhaşlı revani tatlınız hazır. Afiyet olsun…

    İkindi Çayında Pratik Haşhaşlı Çörek Tarifi

    "Haşhaşlı çörek" kahvaltı sofralarında ve çay saatlerinde ikram edebileceğiniz muhteşem tadına doyamayacağınız nefis bir çörektir. Haşhaşlı çörek, hem faydlı, hem hafif, hem de lezzetli bir çörektir. Haşhaşlı çöreği sizler de denemek isterseniz işte malzemeleri ve yapılış aşamaları...

    Haşhaşlı çöreğin yapımı için malzemeler

    -2 su bardağı ılık süt 

    -bir su bardağı sıvı yağ 

    -3 yemek kaşığı toz şeker 

    -1 tatlı kaşığı tuz 

    -1 paket instant kuru maya 

    -beş buçuk su bardağı un

    Haşhaşlı çöreğin iç malzemesi için

    -6 yemek kaşığı Haşhaş ezmesi 

    -1 tatlı kaşığı toz şeker 

    -bir çay bardağı sıvı yağ 

    -bir kase ince çekilmiş ceviz

    Haşhaşlı çöreğin üzeri için

    -yumurta sarısı 

    -ince çekilmiş ceviz

    Haşhaşlı çörek yapılışı

    Haşhaşlı çörek yapımında; derin ve geniş bir kaba 2 su bardağı ılık süt, 1 paket Instant kuru maya ve 3 yemek kaşığı toz şeker koyarak eliniz ile karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra sonra kaba bir su bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı tuz ve 5 buçuk su bardağı unu azar azar ekleyin. Ele yapışmayan oldukça yumuşak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerini örtün ve bir saat kadar mayalanmaya bırakın.

    Diğer taraftan da derin bir kase içine 6 yemek kaşığı haşhaş ezmesi koyun. Haşhaş ezmesinin üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker ve bir çay bardağı sıvı yağı dikkatli bir şekilde ekleyin ardından mayalanan hamuru hafifçe unlanmış tezgah Üzerine alıp 2-3 kere yoğurun. hamuru 5 eşit bezeye ayırıp elinizde yuvarlayın.

    Parçalara ayırdığınız her bir bezeyi tezgahın üzerinde elinizi hafifçe yağlayarak, pasta tabağı büyüklüğünde açın. İlk açtığınız bezenin üzerine haşhaş ezmesini sürüp, çekilmiş cevizleri serpiştirin. Bunun üzerine de ikinci açtığınız bezeyi koyun. Tekrar haşhaş ezmesi sürüp, üzerine de ceviz serpiğtirin. Bütün bezeler bitene kadar aynı işlemleri tekrar edin. Yalnız en üstteki bezenin üzerine haşhaş ezmesi sürülmeyecek.

    Bu işlemleri tamamladıktan sonra üst üste koyduğunuz haşhaşlı bezelerieliniz ile açarak büyütebildiğiniz kadar açarak büyütün. Bir bıçak yardımı ile 2 parmak kalınlığında olacak şekilde şeritler halinde kesin. Her bir şeridi iki elinizle tezgahın üzerinde yuvarlayın. Daha sonra hamurun bir ucunu sabit tutarak, kendi etrafında döndürün. Haşhaşlı çöreklerimizi yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimizin içerisine dizin. Dizme işlemi bittikten sonra 15 dakika tepsi içinde dinlenmeye bırakın.

    Hazırlayıp dinlendirdiğiniz haşhaşlı çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürün. Üzerine az miktarda ince çekilmiş ceviz içinden serpiştirin. Son olarak önceden ısıtılmış 170 derece fırına verin. Üzeri kızarana kadar yaklalşık olarak 25-30 dakika pişirin.

    Haşhaşlı çörekler piştikten sonra servise hazırdır. Fırından çıkardığınız haşhaşlı çöreklerinizi afiyetle yiyebilirsiniz.

    BENZER ÜRÜNLER

    Bilya Kekik
    250gr - 500gr - 1000gr
    Toz Kişniş
    250gr - 500gr - 1000gr
    Hindistan Cevizi
    250gr - 500gr - 1000gr
    Mahlep Öğüt
    250gr - 500gr - 1000gr